Nagroda przyznawana za wybitne osiągnięcia w dziedzinie ochrony lokalnej tożsamości kulturowej w Małopolsce trafia w tym roku do Lucyny i Jana Skórków z Poręby Radlnej. Są oni laureatami III miejsca w tym prestiżowym konkursie Województwa Małopolskiego. -Gratulujemy docenienia wysiłków w zakresie ochrony lokalnego dziedzictwa kulturowego. Dziękujemy za promowanie gminy Tarnów na arenie wojewódzkiej i ogólnopolskiej – mówi wójt, Grzegorz Kozioł.

Nagroda finansowa im. Romana Reinfusa jest przyznawana pasjonatom folkloru i tradycji, miłośnikom i propagatorom lokalnego dziedzictwa kulturowego, którzy aktywnie działają na rzecz regionu. Jest nimi właśnie rodzinna grupa wieńcowa z Poręby Radlnej, a w szczególności małżonkowie – Lucyna i Jan Skórkowie.

Nie ma wątpliwości, że rodzina Państwa Skórków to fenomen na skalę światową, fenomen krzewienia lokalnej kultury ludowej i dziedzictwa narodowego. Już od 2016 r. odnosi ona sukcesy na Dożynkach Prezydenckich. Jej tradycyjnie wypleciony wieniec dożynkowy otrzymał zaszczytny tytuł najpiękniejszego w kraju w latach 2018 i 2020. Ponadto w 2017 r. ta rodzinna grupa wieńcowa zajęła III miejsce, w 2019 r. - IV. W roku 2022 - zaszczytne wyróżnienie. To jednak nie koniec. W 2023 roku wieńcowi z Poręby Radlnej przyznano drugie
miejsce w kraju, a przed rokiem – kolejne zaszczytne wyróżnienie. Reasumując – rodzina Skórków w sumie aż osiem razy zakwalifikowała się do udziału w Dożynkach Prezydenckich w Spale i w Warszawie, z czego dwa razy wytwory jej rąk zyskały pierwsze miejsce w Polsce!

Rodzinna grupa wieńcowa specjalizuje się w wyplataniu wieńca tradycyjnego. Jest on wyjątkowy pod każdym względem, a jego przygotowanie wymaga wiele pracy. To jak podkreśla Jan Skórka z Poręby Radlnej – to wielomiesięczna, żmudna, wymagająca cierpliwości i pokory praca. Wieniec jest wyplatany z aktualnych kłosów zbóż - wyrosłych na polach w roku, w którym powstaje wieniec. Zawiera różnego rodzaju zioła i kwiaty. Jak nakazuje tradycja, centralne miejsce zajmuje w nim bochen chleba wypieczony z mąki zbóż. Podstawę zdobi żyto, w które wkomponowuje się promieniste łuki z kłosów jęczmienia i pszenicy, środek natomiast zdobią kłosy orkiszu wraz z bukietami kwiatów. Zwieńczeniem całej kompozycji jest krzyż umieszczony na wierzchołku. Wytwory rąk Skórków to prawdziwe dzieła sztuki – wyjątkowe i piękne świadectwa spuścizny przodków i kultywowania tradycji.

W 2022 roku Państwo Skórkowie byli jednymi z tych, którzy przygotowali niezwykle wieńce dożynkowe, będące wyjątkową dekoracją i upiększeniem Dożynek Gminy Tarnów, podczas których gośćmi honorowymi byli Prezydent Andrzej Duda wraz z małżonką Agatą Kornhauser – Dudą. W tym samym roku, kilka miesięcy później w Pałacu Prezydenckim w Warszawie odbyło się uroczyste podsumowanie Dożynek Prezydenckich. Podziękowania z rąk Pary Prezydenckiej odbierali przedstawiciele instytucji i organizacji biorących udział w przygotowaniach Dożynek, w tym specjalny dyplom za otrzymane wyróżnienie w „Konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej” otrzymała grupa wieńcowa z Poręby Radlnej – jej przedstawiciele – Lucyna i Jan Skórkowie. Okolicznościowy dyplom po dziś dzień jest dla nich cennym trofeum i dowodem na to, że warto sięgać wysoko i wyznaczać sobie ambitne cele.

Rodzina Skórków dzieli się swoją pasją i wiedzą o tworzeniu wieńców dożynkowych, będących świadectwem kultywowania tradycji – prowadzi warsztaty tematyczne z zakresu ich wyplatania oraz szeroko pojętych tradycji ludowych.

To jednak jeszcze nie koniec. Lucyna i Jan Skórkowie są działaczami społecznymi mocno zaangażowanymi w życie i rozwój swojej miejscowości oraz całej gminy Tarnów. {Play}