Koła Gospodyń Wiejskich w gminie Tarnów cały czas prężnie działają. Zaskakują zarówno pomysłami, jak i sukcesami, czego najlepszym dowodem jest zajęcie I miejsca w „Bitwie Regionów” przez KGW Baba Jaga Jodłówka-Wałki. Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który w Powiecie Tarnowskim został przeprowadzony w niedzielę, 17 lipca, podczas XIX Święta Owoców i Produktów Pszczelich Gminy Pleśna – w Łowczówku.
Panie zaprezentowały danie, jak same zaznaczają – babcine, znane u nich od pokoleń, które dostało drugie życie i zostało podrasowane przez Baby Jagi – zające, inaczej zawijasy ziemniaczano-grzybowe, polane sosem kurkowym w towarzystwie glazurowanych na maśle i miodzie buraczków, podane z barszczykiem na wędzonce. Danie zasmakowało nie tylko komisji konkursowej, lecz także uczestnikom wydarzenia.
W imieniu organizatorów nagrodę finansową za zajęcie I miejsca wręczyła Babom Jagom poseł na Sejm RP Anna Pieczarka, która też była inicjatorką wydarzenia w powiecie tarnowskim.
Warto zaznaczyć, iż konkurs ma rangę ogólnopolską, jego uczestnikami są Koła Gospodyń Wiejskich. Celem przedsięwzięcia jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych oraz rozwój kultury ludowej. Podczas wydarzeń powiatowych odbywa się I etap konkursu – Panie z KGW przygotowują i prezentują tradycyjne potrawy regionalne. Następnie Komisja konkursowa ocenia dania i przyznaje im odpowiednią punktację, która plasuje je w rankingu wojewódzkim. Do półfinału przechodzi maksymalnie 10 zespołów z danego województwa, które zdobyły największą liczbę punktów.