Podążając za tradycją przodków, czyli plecenie wieńców dożynkowych
Trwa plecenie wieńców dożynkowych w poszczególnych sołectwach, które już 20 sierpnia podczas Dożynek Gminy Tarnów wezmą udział w Gminnym Konkursie Wieńca Dożynkowego. Odbywały się także warsztaty plecenia wieńców dożynkowych, które prowadziła rodzina Państwa Skórków z Poręby Radlnej, dwukrotni laureaci w Konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Koło Gospodyń Wiejskich w Białej oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Baba Jaga” w Jodłówce-Wałkach.
O genezie dożynek, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie opowiedziała Lucyna Skórka, natomiast o rodzajach wieńca, wymiarach, budowie i materiale, z którego powinien być wykonywany, mówił zgromadzonym Jan Skórka. Jak zaznaczali prowadzący – wieniec musi zawierać min. żyto, jęczmień, pszenicę i owies, jego maksymalna wysokość nie może przekroczyć 180 cm, a w najszerszym miejscu może mieć max. 150 cm. Każdy z wieńców składa się z podstawy, środkowej części, wieńczy go kopuła. Uczestnicy oprócz teoretycznej czy praktycznej wiedzy z zaciekawieniem mogli poznać historię Dożynek Prezydenckich, w których rodzina Państwa Skórków reprezentowała województwo już od 2016 r., w 2018 r. i 2020 r. otrzymując zaszczytny tytuł najpiękniejszego wieńca dożynkowego w Polsce. To od tej grupy wieńcowej Prezydent RP Andrzej Duda w ubiegłym roku podczas Dożynek Gminy Tarnów w Zbylitowskiej Górze zaczął przemówienie słowami: – Bardzo się cieszę, że możemy być dzisiaj z Państwem na tych gminnych dożynkach. To było dla mojej żony i dla mnie bardzo ważne, żeby zrealizować tę myśl, którą mieliśmy już od pewnego czasu, tzn. żeby pojechać za wieńcem, za tym zwycięskim wieńcem – mówił Prezydent.
Przyśpiewki tradycyjne związane z ośpiewaniem wieńca dożynkowego, sposób plecenia, materiał dobrany do wieńca zaprezentowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białej, które z pokolenia na pokolenie przekazują wiedzę plecenia wieńców, o czym świadczy zaangażowanie i chęć współpracy zarówno starszych, jak i najmłodszych, którzy aktywnie brali udział w przygotowaniach i tworzeniu wieńca. Dla wszystkich też nie zabrakło domowego ciasta i kompotu.
Warsztaty plecenia wieńców dożynkowych prowadziło także Koło Gospodyń Wiejskich „Baba Jaga” w remizie OSP w Jodłówce-Wałkach, zeszłoroczni zwycięzcy w Gminnym Konkursie Wieńca Dożynkowego, którzy ten zaszczytny tytuł odbierali z rąk Pary Prezydenckiej – Prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz Pierwszej Damy – Agaty Kornhauser-Dudy podczas Dożynek Gminy Tarnów 2021. W warsztatach uczestniczą przedstawiciele każdej grupy wiekowej, od najmłodszych, po starszych, którzy przekazują zdobytą wiedzę. Podczas spotkań nie brakuje wspólnych tradycyjnych śpiewów i degustacji nowych przepisów.
Każde sołectwo gminy Tarnów przygotowuje się także do reprezentacji swojej miejscowości, aby już 20 sierpnia w Zbylitowskiej Górze wraz ze swoimi reprezentantami pokazać nie tylko owoc pracy ostatnich miesięcy – wieniec dożynkowy, lecz także zaprosić uczestników Dożynek do degustacji przygotowanych potraw.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego. {Play}
Trwa plecenie wieńców dożynkowych w poszczególnych sołectwach, które już 20 sierpnia podczas Dożynek Gminy Tarnów wezmą udział w Gminnym Konkursie Wieńca Dożynkowego. Odbywały się także warsztaty plecenia wieńców dożynkowych, które prowadziła rodzina Państwa Skórków z Poręby Radlnej, dwukrotni laureaci w Konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Koło Gospodyń Wiejskich w Białej oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Baba Jaga” w Jodłówce-Wałkach.
O genezie dożynek, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie opowiedziała Lucyna Skórka, natomiast o rodzajach wieńca, wymiarach, budowie i materiale, z którego powinien być wykonywany, mówił zgromadzonym Jan Skórka. Jak zaznaczali prowadzący – wieniec musi zawierać min. żyto, jęczmień, pszenicę i owies, jego maksymalna wysokość nie może przekroczyć 180 cm, a w najszerszym miejscu może mieć max. 150 cm. Każdy z wieńców składa się z podstawy, środkowej części, wieńczy go kopuła. Uczestnicy oprócz teoretycznej czy praktycznej wiedzy z zaciekawieniem mogli poznać historię Dożynek Prezydenckich, w których rodzina Państwa Skórków reprezentowała województwo już od 2016 r., w 2018 r. i 2020 r. otrzymując zaszczytny tytuł najpiękniejszego wieńca dożynkowego w Polsce. To od tej grupy wieńcowej Prezydent RP Andrzej Duda w ubiegłym roku podczas Dożynek Gminy Tarnów w Zbylitowskiej Górze zaczął przemówienie słowami: – Bardzo się cieszę, że możemy być dzisiaj z Państwem na tych gminnych dożynkach. To było dla mojej żony i dla mnie bardzo ważne, żeby zrealizować tę myśl, którą mieliśmy już od pewnego czasu, tzn. żeby pojechać za wieńcem, za tym zwycięskim wieńcem – mówił Prezydent.
Przyśpiewki tradycyjne związane z ośpiewaniem wieńca dożynkowego, sposób plecenia, materiał dobrany do wieńca zaprezentowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białej, które z pokolenia na pokolenie przekazują wiedzę plecenia wieńców, o czym świadczy zaangażowanie i chęć współpracy zarówno starszych, jak i najmłodszych, którzy aktywnie brali udział w przygotowaniach i tworzeniu wieńca. Dla wszystkich też nie zabrakło domowego ciasta i kompotu.
Warsztaty plecenia wieńców dożynkowych prowadziło także Koło Gospodyń Wiejskich „Baba Jaga” w remizie OSP w Jodłówce-Wałkach, zeszłoroczni zwycięzcy w Gminnym Konkursie Wieńca Dożynkowego, którzy ten zaszczytny tytuł odbierali z rąk Pary Prezydenckiej – Prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz Pierwszej Damy – Agaty Kornhauser-Dudy podczas Dożynek Gminy Tarnów 2021. W warsztatach uczestniczą przedstawiciele każdej grupy wiekowej, od najmłodszych, po starszych, którzy przekazują zdobytą wiedzę. Podczas spotkań nie brakuje wspólnych tradycyjnych śpiewów i degustacji nowych przepisów.
Każde sołectwo gminy Tarnów przygotowuje się także do reprezentacji swojej miejscowości, aby już 20 sierpnia w Zbylitowskiej Górze wraz ze swoimi reprezentantami pokazać nie tylko owoc pracy ostatnich miesięcy – wieniec dożynkowy, lecz także zaprosić uczestników Dożynek do degustacji przygotowanych potraw.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego. {Play}